מידע כללי על לימודים בגרמניה
גרמניה היא אחת המדינות החזקות בעולם, מבחינה כלכלית ותעשייתית. ככזו, אין פלא שישראלים רבים מתדפקים על דלתה כדי ללמוד באחד ממוסדות ההשכלה הגבוהה שבשטחה. גרמניה משקיעה רבות בתוכניות לימודים ובמוסדות החינוך שלה והדבר ניכר ברמה של המוסדות האקדמאים במדינה. חלק גדול מהצעירים בגרמניה פונים ללימודי הנדסה ולימודים מדעיים, מה שהופך תחום אקדמי זה למושקע ומטופח ביותר.
בגרמניה ישנם כיום למעלה מ-300 מוסדות אקדמאים הנחלקים לארבע קבוצות:
1. אוניברסיטאות, השייכות למדינה ומתרכזות בלימוד תיאורטי מחקרי ובהוראה, בשילוב עם לימודים מעשיים.
2. אוניברסיטאות טכניות, המתרכזות בלימודים ומחקר מדעי ומהוות חלק גדול מאוד ממוסדות לימודים בגרמניה.
3. מכללות לתחומי האומנות השונים.
4. מכללות ואוניברסיטאות פרטיות, המתמקדות בלימודים מעשיים.
לימודים בגרמניה – מבנה הלימודים
השיטה המקורית לפיה פעלו המוסדות האקדמאים בגרמניה היא לימוד לתואר הנקרא Diplom, המקביל בעצם לתואר "Master " - תואר שני. תואר משולב זה נמשך בין ארבע לחמש שנים. כיום ישנם עדיין מוסדות להשכלה גבוהה בגרמניה הפועלים באותה שיטה, אך ניתן לראות גם כמות נכבדה של אוניברסיטאות ומכללות הפועלות על פי השיטה המקובלת בארץ, והיא חלוקה לתואר ראשון ותואר שני. תואר ראשון נמשך בין שלוש לארבע שנים, ותואר שני נמשך בין שנה לשנתיים. רצוי לציין כי בדומה לאוניברסיטאות בארץ, שנה אקדמית של לימודים בחו"ל בגרמניה מורכבת משני סמסטרים.
לימודים בגרמניה – זול ללמוד, יקר לחיות
גרמניה היא מדינה שמציעה אפשרויות לימודים בעלויות לא יקרות, במיוחד כשמשווים אותה בתחום זה למדינות מערב אירופיות אחרות, כמו צרפת או בריטניה. סמסטר אקדמי באוניברסיטה רגילה, כלומר לא פרטית, יעלה כ-500 יורו, אך הסכום יכול לשלש עצמו במכללה או אוניברסיטה פרטית. למרות שלימודים בגרמניה ידועים כלא יקרים, רמת המחייה ועלותה בהחלט יקרה יותר; רצוי לקחת בחשבון כי עלות מחייה בגרמניה בשנה אחת יכולה לעלות פי חמש מעלות של שנה אקדמית אחת במדינה זו. כלומר, כדאי לצאת מנקודת הנחה שכדי ללמוד בגרמניה במשך שנה, תצטרכו להוציא כ-10,000 יורו על הוצאות מחייה הכוללות מגורים, נסיעות, אוכל והוצאות לימודיות שונות.
לימודים בגרמניה - סטודנטים ישראלים
צעירים ישראלים המעוניינים ללמוד בגרמניה צריכים למלא שני תנאים. התנאי הראשון והבסיסי יותר הוא תעודת בגרות מלאה, או תעודת סיום תואר ממוסד אקדמי ישראלי, במקרה של כוונה ללמוד תארים מתקדמים בגרמניה. החלק השני והקשה יותר הוא מבחן ידע של השפה הגרמנית. נהירה של סטודנטים מארצות שונות ללימודים בגרמניה, הביאה לפתיחתן של תוכניות לימוד רבות בשפה האנגלית. יחד עם זאת, רוב הלימודים בגרמניה מתקיימים בשפה הגרמנית. לכן, דורשת האקדמיה הגרמנית מסטודנטים זרים לעבור מבחן ידע בסיסי על השפה הגרמנית לפני כניסתם ללימודים באחד מהמוסדות. מי שלא למד גרמנית בישראל, יכול להירשם לקורסים ללימוד גרמנית, המוצעים על ידי רוב האוניברסיטאות בגרמניה.